101 Geheimen om te slagen voor je examen

101 Geheimen om te slagen voor je examen biedt een scala aan studietips die het gemakkelijker maken om te leren voor het examen. Naast de 101 voorgestelde leer- en studiestrategieën krijgen de leerlingen ook praktische tips om zo goed mogelijk te presteren op het examen.

Dit boek telt 121 pagina’s onderverdeelt in negen thema’s, elk bestaande uit twee of vier lessen. Hieronder laat ik de omslag, inhoudsopgave en zeven verschillende spreads zien. Ook beschrijf ik mijn keuze voor de rustige vormgeving en de kleurgebruik.

 omslag examenboek 101 geheimen om te slagen voor je examen
omslag 101 Geheimen om te slagen voor je examen

In de lessen 101 Geheimen om te slagen voor je examen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de laatste inzichten in hersenen en leren. Leren voor een examen betekent veel informatie doornemen. De vormgeving van dit boek is om die reden rustiger. Het lezen gaat in prettige tempo en de informatie is goed gestructureerd.

inhoudsopgave boek 101 Geheimen om te slagen voor je examen
inhoudsopgave

De inhoudsopgave bestaat uit korte zinnen wat het vinden van de relevante informatie bevordert. De leerling kan in korte tijd de juiste favoriete examentips opzoeken.

colofon
colofon en pagina Thema 1: ‘Vliegen, zakken of met de hakken over de sloot?’

Hoewel kleurassociaties erg subjectief zijn, kunnen sommige kleuren en klanken universele kenmerken hebben. Zo worden blauw en groen geassocieerd met kalmte, vrede en veiligheid. Ik vond deze ‘koele’ deel van de kleurenwaaier uiterst geschikt voor dit boek. Door het gebruik van zachte kleuren in het blauwe spectrum wordt de harmonie en evenwicht geaccentueerd.

inhoudsopgave
inhoudsopgave

De kleur is altijd een belangrijke overweging. Om monotonie te voorkomen heb ik verscheidene mogelijkheden en kleurenpaletten getest. Een zachtroze, gebaseerd op Pantone 495C, zoals in de bogen (links en rechts) vormt evenwicht met de groengrijze kader en de afbeelding.

Tips voor een heldere hoofd
spread Thema 7, les 1: ‘Tips voor een helder hoofd’

De kleur paars, gebaseerd op Pantone 258C, met toegevoegd wit brengt hier een aangenaam contrast aan. Doordat het een lichte schakering is, blijft het effect van harmonie en leesbaarheid behouden. Deze spread bevat invulkaders, en om die reden is de achtergrond licht gehouden.

het slagen voor examen
spread Thema 1, les 1: ‘Hoe wil je slagen?’

Sommige thema’s van het boek vereisten grote, aflopende afbeeldingen. Aflopend betekent dat de afbeelding tot aan de snijrand doorloopt. De overheersende kleuren in de afbeelding zijn dan ook bepalend voor het algemeen kleurgebruik. De terracotta kleur voert in deze afbeelding de boventoon. Voor een mooi contrast koos ik voor Pantone 5415C blauw als de bogenkleur en lichtgrijs als de achtergrondkleur. De twee tekstkaders op de rechterpagina zetten een extra accent en zijn zodanig gepositioneerd dat de afbeelding het centrale punt van aandacht blijf. Dat moet ook want de afbeelding introduceert de lezers tot een geheugentechniek genaamd het Geheugenpaleis.

uitleg geheugentechniek
spread Thema 5, les 1: ‘Hoe onthoud je het allemaal?’

Deze spread oogt heel rustig en focust de aandacht van de lezer op de inhoud. De tips zijn ondergebracht in groengrijze kaders en ondanks veel informatie wekken ze een compacte indruk op. De invulkaders op de linkerpagina rusten tegen een wit achtergrond. Een sfeervolle foto zet de juiste toon en wijst op een geconcentreerd studiemoment.

tips voor als je gaat studeren
spread Thema 9, les 2: ‘Waar ligt je kracht? ‘ en les 3: ‘Tips voor als je gaat studeren’

Deze spread gaat over het voorkomen van een examenstress. In plaats van motiverende vormgeving koos ik voor een rustige schakeringen van groengrijze bogen en de tekstkaders. De afbeelding is omgezet naar de grijstinten en sluit zich naadloos op de andere elementen in deze spread.

examenstress voorkomen
spread Thema 6, les 2: ‘Examenstress voorkomen’

Als het om het onderwerp ‘stress’ heb je meestel twee keuzes; afbeeldingen die stress uitdrukken of juist harmonie en ontspanning. Ik koos de tweede en deze prachtige afbeelding met een turquoise achtergrond leek me geschikt. De bijna naar de dromenland voerende afbeelding zette ik in contrast met paarse bogen gebaseerd op Pantone 259C. Daarmee is de spread goed ingekaderd en oogt strak.

spread Thema 6, les 2: ‘Examenstress voorkomen’

Deze spread is net wat speelser door de toepassing van een afwijkende lettertype, notities en tips voor een spiekbriefje. Ook in dit geval week ik niet af van mijn algemene opzet en bleef loyaal aan de elegante en strakke vormgeving. Gebroken wit met een laag percentage licht groen op de rechterpagina wekt een aangename en rustige indruk.

Meer slimme geheugentechnieken
spread Thema 5, les 2: ‘Meer slimme geheugentechnieken’

De achterzijde van de omslag is een afspiegeling van de voorzijde. De belangrijkste aandachtspunten zijn duidelijk opgesomd in de ronde kader links en de korte samenvatting van het onderwerp staat rechts. Het zetten van de tekst in wit tegen een donker maar egaal achtergrond vermindert de leesbaarheid niet. Het laat het onderwerp ook serieuzere indruk makken.

achterzijde omslag 101 Geheimen om te slagen voor je examen

Dit boek maakt geen deel uit van de andere series van de Breingeheimen. Dat bood met de ruimte om een vormgeving te kiezen dat neutraler en niet noodzakelijk gericht was op een bepaalde leeftijdsgroep. De cleane en minimalistische stijl van dit boek is persoonlijk mijn favoriet. Strakke lijnen, goede leesbaarheid en miniem kleurgebruik maakt dit boek geschikt voor de komende jaren.

Bent u na het zien van dit boek geïntereseerd in samenwerking met mij of wilt u meer informatie dan kunt u mailen naar info@dissim.nl of bellen op 06-23505833. Ik ben altijd open om een feedback te ontvangen of een advies geven.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven