Boekontwerp

Bij het ontwerp van boeken ligt de nadruk op een effectieve integratie van tekst en beeld. De content moet goed leesbaar zijn en alle toegevoegde visuele elementen moeten de tekst ondersteunen.

Het bedenken en ontwerpen van de werkboekenserie Breingeheimen vroeg om grensverleggende vormgeving. De doelgroep bestaat immers o.a. uit veeleisende middelbare scholieren en hun docenten.

Boek ontwerp Sociale vaardigheden MBO
Boekontwerp Sociale vaardigheden MBO

In tijden van toenemende visuele prikkels onderscheiden de succesvolle uitgeverijen zich door een strategisch aanbod. De vormgeving daarvan kan kritisch zijn. Door de toepassing van praktische creativiteit, dtp-kennis, beeldbewerking en effectieve integratie van tekst en visuele elementen heb ik boeken ontworpen waardoor het leerproces en de subjectieve beleving hand in hand gaan.

Spread uit het boek Sociale vaardigheden MBO
Spread uit het boek Sociale vaardigheden MBO

Het effect is bereikt door het continue afwegen wat de doelgroep aanspreekt en wat niet. De grootste uitdaging lag in de opzet van de totale vormgeving van de serie, waarbij mijn gebruikelijk streven naar een minimalistische benadering dit keer bewust niet de boventoon voerde. Doordat de boeken enthousiast zijn ontvangen en scholen er graag mee werken, ben ik heel blij met deze waardevolle vernieuwing in het onderwijs.

Hieronder meer voorbeelden van de spreads uit het boek Sociale vaardigheden MBO dat deel uitmaakt van de werkboekenserie Breingeheimen:

Spread uit het boek Sociale vaardigheden MBO

Spread uit het boek Sociale vaardigheden MBO
Spreads uit het boek Sociale vaardigheden MBO

De spreads van Sociale vaardigheden MBO zijn opgebouwd uit complexe composities van abstracte vormen, leuke foto’s en vloeiende tekstkaders. Zoals de bovenliggende voorbeelden laten het zien is de evenwicht tussen visuele elementen en de leesbaarheid bereikt.